COVID-19 update:  Onze winkel is geopend (met gepaste maatregelen).

Forrelvissen

Forelvissen

Een dagje vissen op forel is steeds meer in trek. De forellenvijvers in ons land worden goed bezocht en zijn vaak van uitstekende kwaliteit.

 

Vriendengroepen staan samen langs de vijver, bedrijven trakteren hun personeel op een visdag gevolgd door een barbecue. Als dan eenmaal een forel bijt en de kracht van die vis tot uiting komt, zijn velen meteen verkocht aan deze spannende manier van vissen.

 

Het vissen op een forellenvijver is wel even iets anders dan op een ‘gewone’ vijver. De forel wordt er in uitgezet met voornaamste doel om gevangen te worden, en er zit dan ook doorgaans veel meer vis in zo’n forellenvijver. Waar je bij een ‘gewone’ vijver zo aan kan schuiven met je hengel en stoeltje, zul je bij een forellenvijver entree moeten betalen om er te mogen vissen. Meestal moet elke gevangen forel direct worden doodgemaakt, zodat de vijver gezond blijft, en de forellen neem je mee om thuis op te eten. Wil je dat niet, of lust je geen vis/forel, dan is er meestal de mogelijkheid om de gevangen forellen te doneren aan de voedselbank.

 

Maar hoe moet je nu starten? Wat zijn de belangrijkste tips die je als beginner nodig hebt? Het gebeurt nog te vaak dat mensen op een vijver komen en met dingen willen vissen die niet mogen, of aas wat gewoonweg te grof is om een forel tot bijten te verleiden. Het materiaal is onder te verdelen in een aantal onderdelen. De hengel, de molen, lijnkeuze, dobbers, lood en onderlijnen.  

 

Hengelkeuze

Als je de beschikking hebt over een lichte spinhengel neem die dan mee naar de vijver, forelvissen is actief bezig zijn met je hobby en een aanbeet zul je vaak eerder voelen dan dat je hem ziet. Een spinhengel met een werpgewicht van 10 tot 20 gram, maar lichter is ook prima.

  Forrelvissen

 

Molen

Voor het forelvissen voldoet vrijwel elke molen maar bij voorkeur kiezen we voor een klein model. Houd er rekening mee dat je altijd je aas in beweging aan het houden bent, met een kleinere molen kun je rustiger vissen. Met een te grote molen zal het aas te snel bewegen. Onthoud altijd dat je op een forel vist en niet op tonijn. Mijn persoonlijke voorkeur ligt bij een kleine molen, maar alles tussen de 1000 en 2500 serie is prima.

 

 

Lijn

Gebruik het liefst een nylon lijn, vaak vis je met weinig gewicht waardoor er makkelijk pruiken op je molen ontstaan als je met een gevlochten lijn vist. Doordat je vaak met powerbait vist draait de lijn veel en kunnen er met gevlochten lijn veel makkelijker kinken ontstaan. Daarom adviseer ik een nylon met een trekkracht van ongeveer 7 pond. Dit is voldoende voor het vangen van forel.

 

Forrelvissen 

Dobbers en lood

Bij het forelvissen pas je je lood aan op het gewicht van je dobber, op forelvijvers hoef je vaak niet ver te werpen om vis te vangen. Een combinatie van een 3 grams dobber met een 3 grams loodje is meestal al meer dan genoeg. In de zomerse dagen zit de vis vaak heel hoog en vis ik zelfs met 1 of 2 grams combinaties. Het lood plaats je schuivend op de lijn en de dobber zit vast op de lijn. Kies een slanke dobber deze veroorzaakt minder turbulentie in het water waardoor de vis minder vaak afschrikt.

 

 

Onderlijn

Onder je loodje moet je een wartel plaatsen, een dubbele wartel is al vaak goed, maar een driedubbele wartel is gewoon beter. Je aas zal draaien en de wartel voorkomt dat je hoofdlijn gaat kinken. Aan de wartel bevestig je een onderlijn van ongeveer 60 centimeter. Persoonlijk vis ik het liefst met Owner haken in maat 4. Wat zeker belangrijk is, is dat je een haak zonder oog gebruikt! Koop desnoods complete onderlijnen als je niet weet hoe je een haak met bled moet bevestigen.

 Forrelvissen

 

Het aas

Zo, ons setje is compleet en we kunnen naar de waterkant. Vaak kun je bij vijvers meelwormen kopen, maar het meest favoriete aas is toch wel de Powerbait van Berkley. Dit wonderaas in een potje kneed makkelijk tot bepaalde vormen die de vis activeert. De meest bekende vorm is de duckfeet, dit aas draait in het water en trekt de vis aan. Let er wel op dat de vijver waar je gaat vissen het toestaat om powerbait te gebruiken! Elke vijver heeft hier andere regels voor. De meest gebruikte kleuren Powerbait zijn geel, groen en wit of een combinatie hiervan. Let er ook op welke kleuren bij andere vissers vangen. Zo kun je op tijd overschakelen.

 

forrelvissen 

Hoe moet je vissen?

Werp rustig in en draai langzaam weer binnen. Eigenlijk zijn we aan het spinvissen. Je draait het aas langzaam binnen waardoor het aas ronddraait in het water. Houd je aas zo lang mogelijk in het water. Soms volgt de forel je aas tot vlak onder de kant en hapt dan pas toe. Een veel gemaakte fout is het te vroeg aanslaan van de forel. Voel of zie je een aanbeet, laat de vis dan rustig het aas opakken en sla rustig aan.

 

 

Geniet van de dril, regenboogforellen of zalmforellen zijn prachtige sportvissen. Laat je niet opjagen en stel de slip van je molen goed af. Als je de forel op de kant hebt, dood deze dan voor je de haak verwijderd. De vis mag niet terug gezet worden en is prima geschikt voor consumptie. Doden doe je het snelst met een ferme tik net achter de kop met een knuppeltje. Het is onnodig om de vis te laten lijden en volgens de richtlijnen van Sportvisserij Nederland dien je elke vis die niet terug wordt gezet direct te doden. Onthaak de vis daarna, dit gaat het snelst en het makkelijkst met een lange hakensteker of een tangetje.

Gratis verzending v.a. € 75,-
Maar liefst 8.500+ producten
Klantenservice: Bel ons op: +31 252 414940